1U utorak navečer, 14. 11. 2017. u Plavoj sali BKC Tuzla održana je promocija knjige„Spoznaja – prva vrijednost islama (prilog spoznajnoj teoriji u islamu)" , autora akademika Rešida Hafizovića. Promociju su zajednički organizirali Muftijstvo tuzlansko i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" Sarajevo.


Na samom početku promocije moderator Nermin Hodžić izrazio je zahvalnost tuzlanskom muftiji i svim prisutnim te podsjetio da je ova knjiga prvo autorsko djelo iz oblasti islamske epistemologije iz pera jednog bosanskog muslimana. Potom je riječ uzeo prvi promotor dr. Sead Seljubac, zamjenik muftije tuzlanskog i profesor Behrambegove medrese. Dr Seljubac je istakao autorovo vezivanje za Kur'anski tekst kao prvi izvor spoznaje te se osvrnuo na autorov specifični i hvalevrijedan precizni znanstveni jezik.
Dr. Rusmir Šadić, hatib i mualim Čaršijske džamije u Tuzli, u svom je izlaganju istakao važnost knjige akademika Hafizovića te kazao kako svaki musliman traba da zna da su vjerovanje i spoznaja neodvojivi sa aspekta islama. „Nažalost, trebalo je proteći dugo vijekova da bi bosanski muslimani po prvi puta u svojoj povijesti ovoj temi pristupili na jedan ozbiljan i znanstven način. Akademik Hafizović posebno insistira na idžtihadu koji muslimani, nažalost, veoma malo primjenjuju. Akademik smatra da idžtihad nužno iziskuje slobodu misli i mišljenja te da u narednoj etapi naši mudžtehidi trebaju grupno djelovati te da oni koji sprovode idžtihad trebaju imati visok stupanj poznavanja kur'anskog teksta kao i društveno-povijesnog konteksta kako bi mogli pružiti uvjerljiv religijski odgovor na sve izazove muslimana", istakao je dr. Šadić.
Na kraju promocije prisutnima se obratio autor, akademik Hafizović koji je, između ostalog, kazao: „Ne znam šta se dogodilo sa muslimanima pa su zaboravili da je prva Božanska objava koju je primio Pečat Vjerovjesnika, alejhisselam, počela sa naredbom 'Čitaj'. Nije Bog našem Plemenitom Poslaniku kazao da učini sedždu već mu je naložio 'Čitaj'. Zašto? Jer sedžda bez znanja i spoznaje, odnosno sedžda koja nije plod znanja i spoznaje nema vrijednosti. Šta se dogodilo da smo zaboravili Božije naloge i da su nas drugi pretekli u znanju. Jedan od razloga je dominacija fundamentalizma i okoštalosti u islamskome svijetu. Mi kao da smo zaboravili da islam ne samo da nema problema sa znanošću, kulturom, umjetnošću, ljudskim napretkom, naprotiv islam snašno nalaže promoviranje znanja i racionalnosti."

 

2345678