1U srijedu, 17.05.2017. godine u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, u prisustvu velikog broja ljubitelja knjige, predstavljena je knjiga dr. Nadira Dacića Beogradski gajret Osman Đikić. Knjiga je ustvari plod autorove doktorske disertacije odbranjene na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu u decembru 2015. godine.

O knjizi su, pored autora, govorili dr. Behija Zlatar, prof.dr. Husein Zvrko (Fakultet političkin nauka u Sarajevu) i prof. dr. Senadin Lavić (predsjednik BZK Preporod i professor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu).
Moderator ovog predstavljanja Nermin Hodžić iz Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" iz Sarajeva koji je suzidavač predstavljenog djela (izdavač je Fakultet islamskih nauka u Boegradu) u uvodnom dijelu je kazao nekoliko riječi o motivima Instituta za sudjelovanje u ovom izdavačkom projektu naglasivši značaj djela za kulturnu historiju Bošnjaka u Bosni i okruženju.
Profesorica dr. Behija Zlatar govorila je o historijatu nastanka Kulturno-prosvjetnog dršutva Gajret u Bosni i Hercegovini (1903.) a onda i Beogradskog Gajreta (1923.) te važnosti i ulozi ove institucije u procesu kulturnog i intelektualnog razvoja Bosne i bosnaksih muslimana (Bošnjaka). Spomenula je i nekoliko znamenitih ličnosti koji su svoje visoko obrazovanje stjecali na Beogradskom univerzitetu kao pitomci (stipendisti) beogradskog Gajreta.
Prof.dr. Husien Zvrko osvrnuo se na sam sadržaj knjige, njezinu dokumentarnost i faktografski značaj, kao i prijemčiv i čitljiv stil kojim je pisana. Profesor Zvrko istaknuo je kako značajnu historiografsku osnovu za nastanak ovoga djela predstavlja kartoteka Gajretovih pitomaca koja se čuva u arhivu SANU-a u Boegradu, kao i niz drugih izvora od kojih su neki po prvi puta korišteni i predstavljeni javnosti. Profesor Zvrko nabrojao je čitavu plejadu značajnih likovnih i muzičkih umjetnika, književnika, kulturnih i političkih djelatnika koji su odškolovani zahvaljujući upravo Beogradskom Gajretu.
Prof.dr. Senadin Lavić kazao je kako knjiga dr. Nadira Dacića popunjava jednu važnu historiografsku prazninu jer prvi put detaljno obrađuje nastanak i djelovanje Beogradskog Gajreta. Profesor Lavić osvrnuo se potom i na činjenicu da je iz Gajreta i Narodne uzdanice kasnije nastao Preporod koji danas djeluje kao Bošnjačka zajednica kulture, ali i na stanovite prijepore u vezi s nacionalnom (ne)osviještenosti tadašnjih djelatnika i pitomaca Gajreta, potcrtavajući činjenicu o svojevrsnom "lutanju" bošnjačke elite u prvoj polovici dvadesetog stoljeća i opredjeljivanju čas za srpsku čas za hrvatsku nacionalnost.

Na kraju predstavljanja prisutnima se obratio i sam autor, zahvalivši pristnima kao i svima koji su doprinijeli nastanku ove knjige. Dr. Dacić se također osvrnuo na razvoj i djelovanje Beogradskog Gajreta.
Program je s dvije numere uljepšala solistica Ansambla Sultan Mehmed Fatih Lamija Kadić uz pratnju na gitari Dženite Kožljak.

23456789