1U četvrtak, 15. decembra 2016., Centar za iranističke studije Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" u Sarajevu upriličio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu svoj prvi oficijelni program. Radi se o promociji knjige "Višejezičnost u Mesneviji Dželaluddina Rumija" autora dr. Munira Drkića, profesora perzijskog jezika na Filozofskom fakultetu Sarajevo.

Promocija je započela prigodnim obraćanjem dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. Saliha Foče koji je istakao značaj ovakvih znanstvenih i dinamičnih pregnuća Odsjeka za orijentalistiku Filozofskog fakulteta. Nakon toga je dr. Dženita Haverić, profesor na Katedri za perzijski jezik i književnost prisutne upoznala sa sadržajem knjige te je istakla kako je ova važna lingvistička tema po prvi puta razmatrana kroz jedno klasično književno djelo na perzijskom jeziku. Autor knjige nije analizirao višejezičnost samo u odnosu na sadržaj već je i samog Rumija predstavio kao kompetentnog poznavaoca fenomena višejezičnosti te njegova stajališta komparirao sa jednim od najpoznatijih italijanskih pjesnika srednjega vijeka Danteom. Dr. Drkić je svojom knjigom pokazao da je Rumi oko dva stoljeća prije Dantea tretirao fenomen višejezičnosti te da se Dante u Evropi smatra pretečom višejezičnosti koja je plod nepoznavanja evropskih i zapadnih istraživača Mevlanina djela, istakla je dr. Dženita Haverić.
Dr. Ahmed Zildžić koji je inicirao i imao ulogu moderatora pomenute promocije ukazao je na nekoliko aspekata prisutnosti Mesnevije: duhovni, pripovijedački i znanstveni u kulturnoj historiji Bosne i Balkana. Knjiga koju promoviramo tretira znanstveno prisustvo Mesnevije među muslimanima Bosne i Balkana, istakao je dr. Zildžić. U nastavku je prof. dr. Namir Karahalilović govorio o različitim vidovima prisustva Mesnevije na balkanu, tradiciji mesnevihanstva te modernim pristupima njezina širenja u nekim derviškim krugovima. Na kraju je autor knjige dr. Munir Drkić govorio o naučnim motivima koji su ga potakli na odabir teme te specifičnostima tokom rada na njoj kao i rezultatima do kojih je došao tokom ovog istraživačkog rada. Dr. Drkić se, također, osvrnuo i na svoj prevodilački rad budući da je do sada preveo Rumijevo djelo "Tajne uzvišenosti", "Sedam sjedeljki" i izbor stihova "Ostrvo Mesnevije". Nadati se da će uskoro krenuti u opsežan projekat prevođenja i Rumijeva najpoznatijeg djela "Mesnevija".
Knjiga "Višejezičnost u Mesneviji Dželaluddina Rumija" je doktorska disertacija dr. Munira Drkića koju je pod mentorstvom prof. dr. Namira Karahalilovića odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Knjiga je objavljena zajedničkim naporima Filozofskog fakulteta i Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" Sarajevo. Promociji pomenute knjige prisustvovao je veliki broj profesora i studenata sa drugih odsjeka Filozofskog fakulteta. Ovakva vrsta naučnih okupljanja otvaraju mogućnost za razmjenu mišljenja između profesora i studenata i sa druge strane pokazuju da Institut "Ibn Sina" i Centar za iranističke studije poklanjaju pažnju naučnim dostignućima bosanskih iranologa.

 

2345