tribina_11042012_izlagaciU prepunom amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, 11.04.2012. je sa početkom u 18 sati održana Prva redovna tribina „Ibn Sina“ koja je ovoga puta bila posvećena promociji jednog od najznačajnijih djela klasične muslimanske filozofske i sufijske misli – Hikmah al Išraq (Orijentalna mudrost - Teozofija svjetlosti), glasovitog Šejha Šihabudina Suhravardija (1155-1191), koju je na bosnaski jezik preveo i svojim interpretativnim pogovorom ukrasio akademik Rešid Hafizović. Na večerašnjoj promociji u prisustvu više od 120 posjetilaca govorili su prof.dr. Mohammad Ali Barzanooni (direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu), dr. Sabaheta Gačanin (Orijentalni institut u Sarajevu) i naravno prevodilac - akademik prof.dr. Rešid Hafizović (redovni profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu). Promociju je moderirala dr. Mubina Moker (Institut „Ibn Sina“ u Sarajevu).

Profesor Barzanooni je govorio o životu i djelu Šihabudina Suhravardija, ne mogavši ne zapitati se koji su razlozi njegovoga smaknuća dok bijaše tek u zenitu svoga intelektualno-duhovnog života (ubijen je sa trideset i šest ili osam godina)? Profesor Barzanooni je govorio i o utjecajima pređašnjih filozofa, ali i predislamske iranske mudrosti, hinduističke duhovnosti i, na koncu, neporecivim kur'anskim impulsima koji su oblikovali Suhravardijevo mišljenje,  uz konstataciju da se teozofiju svjetlosti s pravom može smatrati zasebnom školom filozofskoga mišljenja, a Suhravardija njezinim utemljiteljem.

Sabaheta Gačanin je u svome kazivanju o Teozofiji svjetlosti dotaknula neke supitlnosti Suhravardijeva jezika i semantičkog bogatstva ovog viteza sufijske književnosti.

Akademik Hafizović je nadasve nadahnuto govorio i o „razlozima“ Suhravardijevog smaknuća zbog kojega je zadobio i nadimak Šejh al maktul (pogubljeni šejh) naglasivši kako pravoga razloga ustvari nije ni bilo, a taj bahati čin može se pripisati tek ljudskoj zavisti i formalističkoj, uskogrudoj i kratkovidoj rigidnosti ondašnjih doktora zakona u muslimanskom društvu. U nastavku je akademik Hafizović u kratkim crtama izložio temeljne odrednice Suhravardijeva učenja -  orijentalne mudrosti koja čovjeka poziva njegovome iskonu, istinskoj domovini njegove duše do koje može dohoditi jedino snagom uprisutnjene,  izravno motreće spoznaje ozbiljive svojevrsnom hermenutica spiritualis razvijane pri iščitavanju i razumijevanju Liber mundis -a i Liber relevatus-a.

Nakon ove zaista bogate duhovne trpeze, zbijene u tek nešto više od sat vremena, gosti su se imali priliku počastiti se sokom i kahvom, a domaćini su već najavili sljedeće druženje na istom mjestu, naredne srijede. Detaljnije informacije o tome ostavljamo za našu narednu vijest.

tribina_11042012_publika_izlagaci2tribina_11042012_publika

.