1U srijedu, 29.5.2019. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu održana je tribina na temu „Nova Palestina?“.

Opširnije...

1U srijedu, 27. 02. 2019. godine u amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” u Sarajevu s početkom u 18 sati održana je tribina na temu “Četrdeset godina Islamske revolucije u Iranu”. O korijenima, idejama i postignućima Revolucije kao i njenim refleksijama na iransku, regionalnu, ali i gobalnu društveno-historijsku i političku događajnost govorili su:

Opširnije...

IMG 0143U srijedu, 19.12.2018. godine u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, u okviru redovne mjesečne tribine, predstavljen je jedan od najnovijih izdavačkih poduhvata ovoga Intsituta, knjiga dr. Elvira Musića „Riznica mevlevijske mudrosti“.

Opširnije...

1U Islamskom centru u Zagrebu je u četvrtak, 6.12.2018. godine s početkom u 18:30 sati upriličeno je predstavljanje knjige akademika Rešida Hafizovića “Islam u kulturnom identitetu Europe”.
Prisutnima je dobrodošlicu izrazio kurra hafiz mr. Aziz ef. Alili, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb.

Opširnije...

 

1 1U srijedu 5. decembra 2018. godine u sali Bošnjačke nacionalne zajednica za grad Zagreb održana je promocija knjige „Opširni popis timara mustahfiza u tvrđavama Kliškog Sandžaka iz 1550. godine“ koju je izdao Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu.

Opširnije...

IMG 9625ispravljenoU srijedu, 7.11.2018. u prostorijama Naučnoistraživačkog instita "Ibn Sina" u Sarajevu upriličena je svečana dodjela Godišnje naučne nagrade "Ibn Sina". Ove godine dodijeljene su dvije nagrade, jedna iz oblasti islamske i komparativne filozofije i druga iz oblasti komparativnih studija religije.

Opširnije...

1U srijedu, 3.10.2018. godine, je u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" u Sarajevu predstavljena knjiga „Islam u kulturnom identitetu Europe". O knjizi su, pored autora, govorili: prof.dr. Kerima Filan, Vildana Selimbegović, doc.dr. Orhan Jašić i mr. Saeid Abedpour.

Opširnije...

1U srijedu, 6. juna 2018. godine s početkom u 19 sati u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" u Sarajevu, povodom predstojećeg Svjetskog dana Kudsa, održana je tribina na temu „Kuds – simbol otpora". Uvodničar tribine bio je ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini, nj.e. Rezeq Namoora.

Opširnije...

pozivnica Sirijska lekcija

Potaknuti najnovijim događanjima u vezi s evo već sedmogodišnjom krizom i ratom u Siriji, u srijedu ćemo u okviru svoje redovne tribine upriličiti razgovor na temu „Sirijska lekcija". Dosadašnji bilans sirijskog rata više je nego uznemirujući: više stotina tisuća mrtvih, više miliona raseljenih i prognanih, više od milion ranjenih.... Šta smo naučili iz velike i skupe sirijske lekcije?

Opširnije...

1U ponedjeljak, 22.01.2018. godine u Podgradskom konaku u Stocu je održan okrugli sto na temu „Ahmed Sudi Bošnjak, komentator perzijskih klasika". Okrugli sto su organizirali Udruženje građana „Koraci mladosti" iz Stoca i Centar za iranološke studije Naučnoistraživačkog institituta „Ibn Sina".

Opširnije...