bih-15_godina_deytonskog_sporazumaNaslov: Bosna i Hercegovina – 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma

Autor: više autora

Izdavač: Univerzitet u Sarajevu

Godina izdanja: 2011

Opis:

Zbornik sadrži 33 znanstvena rada autora iz Bosne i Hercegovine, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Hrvatske koji su svoja izlaganja o različitim aspektima Dejtonskog mirovnog sporazuma prezentirali na spomenutom simpoziju, održanom 18. i 19. januara 2011 godine u Rektoratu univerziteta.

Izlagači na ovome simpoziju istakli su da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini, ali da bi, s obzirom na rezultate koje je polučio i na političku strukturu zemlje nakon rata, promjena Dejtonskog sporazuma predstavljala važan faktor za političku stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine. U sadašnjem trenutku Dejtonski mirovni sporazum predstavlja zapreku promjenama u strukturi i izvršnoj vlasti zemlje.

Političko-pravni aspekti bosanskohercegovačkog razvoja nakon Dejtonskog sporazuma, Priključenje BiH NATO-u i Evropskoj uniji, Geopolitički i sigurnosni aspekti, Teritorijalna nedjeljivosti cjelovitost i postojeći politički procesi, Političko-društvene promjene, Reforme u Visokom obrazovanju, dio su tema sadržanih u ovome Zborniku radova.