karakter_rata_u_bihNaslov: Karakter rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.

Autor: grupa autora

Prijevod:

ISBN: 9958-9571-4-0

Izdavač: Nučnoistraživački institut "Ibn Sina"

Godina izdanja: 2001

Opis:

Tekstove koje imate priliku čitati predstavljaju prvi institucionalni pokušaj da se definira karakter rata u Bosni i Hercegovini, pokušaj koji je, svakako, imao svojih dobrih i loših strana. U svakom slučaju, pred vama je zbornik izlaganja s okruglog stola na temu „Karakter rata u Bosni i Hercegovini“ održanog 20.12.2001. u velikoj Sali Vojske Federacije u Sarajevu, što može predstavljati dobar uvod u analizu ovog složenog pravnog političkog i vojnog pitanja. Tokom okruglog stola prezentirani su različiti stavovi od strane eminentnih izlagača iz redova bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Svakako, iznešeni stavovi nisu nužno i mišljenje organizatora skupa.

U skladu s našom znanstvenom obavezom i vjerujući da su žitelji Bosne i Hercegovine naposljetku ti koji će odlučiti o vlastitoj sudbini, nastojali smo stvoriti uvjete da predstavnici sva tri naroda sjednu za zajednički stol i povedu dijalog o vlastitim problemima, pokušavši se bar donekle usaglasiti oko pitanja nacionalnog interesa.

Ovo područje iz svoje prošlosti nosi značajno iskustvo miroljubivog i skladnog suživota, tako da nije potrebno ukazivati na nužnost revitalizacije razumijevanja i saradnje među bosanskohercegovačkim narodima zarad obnove društva i države.

Samo ispravnom i dubokom znanstvenom spoznajom onoga što se dešavalo u Bosni i Hercegovini moguće je zauzeti drugačiji kurs i graditi bolju budućnost.