korica_zbornika_o_MevlaniNaslov: Mjesto i uloga derviških redova u BiH

Zbornik radova povodom obilježavanja 800 godina Dželaluddina Rumija

Autor: grupa autora

Prijevod:

ISBN: 978-9958-626-16-6

Izdavač: Orijentalni institut u Sarajevu i Institutu "Ibn Sina"

Godina izdanja: 2011

Opis:

Pred našim čitateljstvom je, najzad, priređeni Zbornik tekstova koji su prvotno, kao prigodna saopćenja, prezentirani prisutnima na trodnevnom međunarodnom skupu koji je decembra mjeseca 2007. godine, kao 'godine Rumija', bio posvećen 800. obljetnici od rođenja Mevlane Dželaludina Rumija. U suorganizaciji Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Orjentalnog instituta u Sarajevu, Instituta 'Ibn Sina' u Sarajevu i Filozofskog fakulteta u Sarajevu organiziran je ovaj skup kao skroman doprinos obilježavanju ovog velikog jubileja čije proslavljanje se odvijalo diljem planete.

Izabrane radove za ovaj Zbornik smo razdijelili, vođeni prirodom njihovih sadržaja, u sedam sadržinskih ciklusa, uvijek misleći na to da to budu oni tekstovi koji se što izravnije bave zadanom temom ovoga skupa i koji su pisani perom ljudi sa već posvjedočenim akademskim i stručnim iskustvom ispisivanja ovakvih i sličnih sadržaja. Spomenute sadržinske cjeline su označene pod sljedećim naslovima: 'Rumijev put Ljubavi', 'Refleksije Ibn 'Arebijeva učenja', 'Tarikat i Osmanska država', 'Derviški redovi i tekije u Bosni', 'Jezik i tasavufska književnost', 'Sufije koji su obilježili svoje vrijeme' i 'Šebi arus u Bosni i Hercegovini'. Imena, naslove i tehničke pojmove u tekstovima koje smo uvrstili u ovaj Zbornik nastojali smo, metodološki, podvrgnuti ujednačenoj transkripciji gdje god je to bilo moguće, izuzev u slučajevima gdje je bilo teško ostvariti neophodnu komunikaciju sa autorima nekih od njih do kojih, jednostavno, nismo uspjeli doći ili oni na naše upite nisu uopće odgovarali. Dio tekstova u ovom Zborniku se pojavljuje na engleskom i turskom jeziku, što nije neuobičajeno za ovu vrstu edicije.

Stavljajući pred našu ovdašnju kulturnu javnost sadržaj ovog Zbornika radova u obliku u kojem ga je bilo moguće pripremiti, vjerujemo i živo se nadamo da on neće biti i posljednji i da će neko buduće vrijeme posvjedočiti još koji jubilej posvećen ličnosti i djelu Dželaludina Rumija, derviškim redovima i tasavufu u BiH u blagodatnijim okolnostima i mnogo boljim duhovnim i materijalnim standardima.