1U srijedu, 6. juna 2018. godine s početkom u 19 sati u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" u Sarajevu, povodom predstojećeg Svjetskog dana Kudsa, održana je tribina na temu „Kuds – simbol otpora". Uvodničar tribine bio je ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini, nj.e. Rezeq Namoora.


Na početku je Nermin Hodžić, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju u Institutu „Ibn Sina" i moderator tribine kazao nekoliko uvodnih riječi i pozdravio sve prisutne, posebno se zahvalivši amabsadoru Namoori kao višegodišnjem prijatelju Instituta koji se uvijek rado odazove pozivu. Hodžić je dodao: Kuds ili Jerusalem grad je koncetntruirane historije i kulture, posebice kulture religija. Kroz svoju višemilenijsku tradiciju smirio je u sebi značajna sveta mjesta svih abrahamovskih religijskih tradicija. On jeste prijestolnica Palestine, značajno sveto mjesto muslimana, ali istovremeno je i svetište kršćana i Jevreja. Duhovna prijestolnica cijeloga svijeta. Nažalost, on je i grad-slučaj, grad kojega se danas ekskluzivistički prisvaja za samo jedan narod. No, o tome je sigurno pozvaniji govoriti gospodin Namoora.
Ambasador Namoora je pozdravivši prisutne i zahvalivši Institutu „Ibn Sina" u Sarajevu kao centru prosvjećivanja i rasvjetljavanja mnogih značajnih tema, Institutu koji uvijek ima posebnu pažnju prema Palestini; podsejtio na više milenijsku tradiciju Kudsa i kazao: Ovaj je grad nastao prije najmanje 5000 godina. Utemeljili su ga Kenaniti. Kroz svoju višemilenijsku povijest prošao je kroz brojne teške periode. Nažalost nakon okupacije Palestine 1948. godine, od strane novoformirane cionističke države potpomognute Velikom Britanijom, te posebno nakon 1967. godine, Kuds nije slobodan grad. Kuds je okupiran i uzurpiran. Kroz sva ova desetljeća različiti oblici nasilja i zločina, pa i terorizma sručili su se na palestinski narod i nisu zaobišli ni ovaj sveti grad koji pripada svima, ali koji je glavni grad Palestine i tako će i ostati zauvijek.
Gospodin Namoora je u nastavku kazao: Nažalost, aktuelna američka administracija na čelu s gospodinom Trumpom nedavnim činom proglašenja Kudsa za glavni grad Izraela, stala na stranu zločina i okupacije, na stranu državnog terorizma, postala saučesnik i partner jednoj strani, dakle Izraelu. Protivno međunarondom pravu i svim važnim rezolucijama. Amerika time gubi legitimitet posrednika i inicijatora bilo kakvog mirovnog procesa u Palestini. Mi, međutim, nećemo odustati od naše borbe, od naše težnje za slobodom. Spremni smo i dalje boriti se, ali i pregovarati uz posredovanje Međunaordne zajednice i u skladu s međunarodnim pravom.
„Palestinci su narod koji je dvadesetih godina prošloga stoljeća bio osmi u svijetu po nivou obrazovanja: mi i danas imamo velike pjesnike, umjetnike, književnike, znanstvenike i intelektualce. Mi volimo kulturu, umjentost, znanje, volimo život, volimo i želimo slobodu. Za sebe ne tražimo ništa više niti manje od onoga što poštujemo kao pravo svakoga naroda u svijetu", dodao je Namoora.
U vezi s odnosima muslimanskih, posebno arapskih zemalja prema ovom pitanju, ambasador Namoora je kazao: Zasada zvanična politika muslimanskih i arapskih zemalja je na našoj strani. To je pokazalo i saopćenje nedavnog Samita OIC-a u Istanbulu. Mi, naravno, ne znamo šta pojedine vlade rade „ispod stola" i možemo se referirati samo na njihove zvanične stavove.
Ambasador Namoora osvrnuo se kratko i na unutrašnje političke prilike u Palestini i kazao: „Među nama, svakako, postoje stanovite razlike. Mi smo narod koji njeguje demokratiju i politički pluralizam. Međutim, naše političke podijeljenosti i razlike nisu suštinske ni strateške naravi. Razlikujemo se u političkim taktikama i metodama. Svi, uz te razlike koje nastojimo dogovorom prevazilaziti, težimo jednom cilju- slobodi za Palestinu i paelstinski narod.

234567