Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Dvodijelni program Internacionalnog studentskog kluba “Ibn Sina” povodom Međunarodnog dana žena i promocija knjige “The Book of Fate to See the Revolution of Time” prof. dr. Shahaba Yar Khana

Internacionalni studentski klub „Ibn Sina“ organizuje dvodijelni program; manifestaciju povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, te promociju knjige The Book of Fate to See the Revolution of Time / Knjiga sudbine, s pogledom na revoluciju vremena, prof. dr. Shahaba Yar Khana.
Međunarodni dan žena, 8. mart je svjetski prepoznat datum koji obilježava društvena, ekonomska, kulturološka i politička postignuća žena. U okvirima kulture i književnosti, članovi Studentskog kluba “Ibn Sina” će tokom prvog dijela programa izlagati svoja predavanja uz osvrt na teme u književnosti kojima se naznačava djelatnost u pravcima društvenih, kulturoloških, književnih i političkih postignuća žena.
Za prvi dio programa, nakon uvodnih riječi, Amela Vilić, potpredsjednica Studentskog kluba “Ibn Sina”, putem videozapisa, govorit će o temi “majčinstvo u poeziji”.
Nakon toga, predsjednik Studentskog kluba “Ibn Sina”, Emin Čamo, će govoriti o dinamikama spoznajnih i duhovnih izražajnosti u djelima istaknutih spisateljica.
Potom slijedi drugi dio programa tokom kojeg će biti promovirana nova knjiga prof. dr. Shahaba Yar Khana The Book of Fate to See the Revolution of Time / Knjiga sudbine, s pogledom na revoluciju vremena, uz fokus na književno-teorijsku analizu ženskih likova u književnom opusu Williama Shakespearea, što je ciljani materijal istraživanja u ovoj knjizi.
Glavni govornik i promotor knjige je prof. dr. Murat Öner, profesor na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke IBU. Prof. dr. Murat Öner će govoriti o sadržaju knjige, naučnoj metodologiji koju je upotrijebio autor, te specifičnim područjima analize Shakespeareovih djela u knjizi, kao općim odlikama knjige kojima se ona ističe.
Autor knjige, prof. dr. Shahab Yar Khan, će govoriti o krajnjim ciljevima i ishodima svog naučnoistraživačkog rada, uz fokus na književno-teorijsku analizu i kontekstualizaciju karakterizacije ženskih likova u djelima Williama Shakespearea.
Mr. Želimirka Karešin, putem videozapisa, jedna od prvih studentica Shakespeareologije na Filozofskom fakultetu UNSA, istaći će opće odlike knjige zbog kojih se studija Shakespearea u ovom djelu razgraničava na ne-anglofona područja i poimanja u čijim okvirima i perspektivama djela ovog pisca mogu da budu pročitana i razumljiva.
Također će biti prikazan i videozapis prof. dr. Suheyla Umara, uvaženog pakistanskog intelektualca, koji će predstaviti svoju posvetu ovoj knjizi, govoreći o sponama djelovanja prof. dr. Shahaba Yar Khana i anglo-orijentalnog Shakespearologa Martina Lingsa, kao i istaknutim odlikama knjige.
Amina Yar Khan će nakon izlaganja pročitati svoj prijevod ove posvete sa urdu jezika na bosanski jezik.
Emin Čamo, BA, student II ciklusa arapskog jezika i književnosti, će govoriti o orijentalnim promatranjima ove knjige, sa fokusom na Ibn ‘Arabijevu metafiziku, te njenu primjenu u kontekstu Shakespeareanske književnosti u pogledu autora kao i u općem smislu.
Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane studente, profesore, istraživače i stručnjake za anglofonu, bosansku i orijentalnu književnost, humanističke znanosti kao i sve zainteresovane da prisustvuju promociji ovog vrsnog književno-analitičkog djela.
Svi prisutni na ovoj promociji će imati priliku da postave pitanja panelu promotora, te da se izjasne u vidu komentara i ličnih stavova.
Mjesto: Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” (biblioteka), Potok 24.
Datum i vrijeme: 08. 03. 2024. god., 14:00

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *