Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Drugi dan internacionalnog simpozija “Razumijevanje višeslojnih sistema u multipolarnom svijetu”

Dana 5. novembra 2022. godine, amfiteatar Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” je svjedočio održavanju drugog dana internacionalnog simpozija “Razumijevanje višeslojnih sistema u multipolarnom svijetu” /International Scientific Symposium: Understanding Multilayered Systems of a Multipolar World/.

Izlagači drugog dana iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske su svoje radove izložili u jutarnjem i podnevnom panelu, a kao i dan prije, jedan broj izvrsnih studenata je, također, pristupio izlaganju svojih pogleda i mišljenja o povezanim temama.

Ovaj simpozij je danas popodne završio dodjelom certifikata 25 osoba – profesora i studenata – koji su na ovom simpoziju izložili svoje radove.

Sažeci izloženih radova:

Prvi dan Simpozija:

Dr. Rukmini Krishna sa Fakulteta za društvene nauke i jezike je govorila o istraživanju vlastitog Sebstva/Jastva, odnosno Selfa, kroz različite dimenzije postojanja u multipolarnom svijetu. Dr. Krishna je govorila o različitom definiranju Sebstva, te o poveznicama i nadogradnji Sebstva kroz okvire vlastitog, društvenog, političkog i nacionalnog postojanja u internacionalnom svjetskom scenariju.

Dr. Muamer Halilović iz Centra za religijske nauke „Kom“ je govorio o konkretnim i savremenim poveznicama između znanosti/nauke i religije. Dr. Halilović je predstavio temu koja se ticala religijskih nauka unutar konteksta različitih saznajnih sistema koji su po svojem obilježju višeslojni, a koji ujedno postoje u savremenom akademskom i naučnom svijetu.

Dr. Amna Brdarević-Čeljo s Internacionalnog Burch univerziteta je govorila o orijentacijama prema engleskom jeziku, kako s lokalnog stajališta, tako i na globalnom nivou. Dr. Brdarević-Čeljo je predstavila istraživanja i statistike iz polja sociolingvistike koja su sprovedena kako bi se opisali pristupi i stavovi različitih govornika prema rastu i uticaju engleskog jezika na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Dr. Mubina Moker iz Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu je predstavila temu koja se ticala ličnosti i djela Mevlane, odnosno Dželaludina Muhammeda Rumija. Istakla je da svaki čitatelj ima vlastito tumačenje njegove misli u skladu s vlastitom spoznajnom ravni. Koliko je čitatelja, toliko je čitateljskih recepcija, a u srcu multipolarnosti, Mevlana poziva na unipolarnost.

Dr. Murat Öner s Internacionalnog Burch univerziteta je govorio o djelu i književnim elementima romanopisca Caryl Phillipsa. Istakao je primjenu prostornih praksi u Phillipsovim književnim djelima, s naročitim osvrtom na fluidnost i kroz književno ‘krpljenje’ koje je naročito slikano kroz simboliku i veliki broj umjetničkih prikaza unutar samog opusa.

Dr. Rusmir Šadić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli je govorio o povezivanju geografskih cjelina s percepcijom ‘drugosti’. Dr. Šadić je opisao temu u kojoj je predstavio Evropu i odnos Evrope prema pojmu ‘Drugog’ i drugačijeg, kao i različite okvire pluralnosti i potiranja u naizgled multikulturnom svijetu evropskog kontinenta. U naizgled multikulturnom svijetu Evrope, postoje mnoge predrasude, stereotipije i negativni pristupi prema ‘Drugom’.

Dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je govorio o temi koja se fokusirala na mlade ljude ‘u magli’. Istakao je percepciju mladih osoba u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju njihovi stavovi prema obrazovanju, politici, društvu i vlastitoj dobrobiti. Osvrnuo se na sprovedena istraživanja unutar mlade populacije pomoću kojih je potkrijepio neke od osnovnih stajališta mladih na reprezentativnom uzorku.

Drugi dan Simpozija:

Dr. Lejla Mulalić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je govorila o znanstvenom i osobnom iskustvu koje je stekla tokom podučavanja mirovnih studija i humanističkih nauka. Dr. Mulalić je govorila o načinu na koji se mirovni studiji i humanističke nauke sprovode u XXI stoljeću, te je navela niz osobnih i drugih elemenata koje je uočila tokom vlastitog istraživanja, a također je navela i prepreke, izazove, te prilike koje njena tema istraživanja nudi za savremeno društvo.

Damir Kahrić, MA, doktorski kandidat Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je govorio o višeslojnosti na osnovu dva književna/mitološka lika, te je usporedio likove Aragorna i Kralja Artura. Magistar Kahrić je predstavio sličnosti i različitosti između Tolkienovog Aragorna i engleskog Artura, kao i prizme kroz koje se oni mogu izučavati u savremenom svijetu, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj ravni.

Dr. Shahab Yar Khan s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je predstavio temu iz polja šekspirologije u kojoj je povezao aspekte renesanse i XXI stoljeća. Istakao je raspad i negativne uticaje patrijarhata u šekspirijanskoj drami, te rastući trend uticaja matrijarhata kako na književnom planu, tako i u savremenom multipolarnom svijetu i njegovim zajednicama.

Dr. Simon Ryle s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Splitu je predstavio temu koja je uvezala savremene ekološke, prehrambene i supkulturalne trendove s jedne strane, te književnu poetiku s druge strane. Dr. Ryle je govorio o predstavljanju veganizma i veganskog načina života kroz opis književnih lirika i narativa koji su sve više u rastu tokom XXI stoljeća, te se osvrnuo na ulogu književnog djela u promociji ovakvih supkulturalnih trendova i paradigmi koji se mogu pronaći u različitim dijelovima svijeta.

Adisa Ahmetspahić, MA, s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici je predstavila temu koja se ticala višeslojnosti različitog okvira ‘glasova’ u književnosti. Magistrica Ahmetspahić je govorila o neoviktorijanskoj fikciji koja ima važnu ulogu u savremenom svijetu kroz predstavljanje većeg broja ‘glasova’ za one likove koji su Drugi ili drugačiji, te čiji je glas bio ušutkan do početka novog milenija.

Admir Lisica, MA, iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore je predstavio tematiku koja se tiče balkanskog regiona, odnosno međudržavnih odnosa. Magistar Lisica je govorio o vanjskoj politici Republike Srbije prema svojim susjedima, a za svoje istraživanje je odabrao nekoliko država, kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, kao i Sjeverna Makedonija.

Dr. Jasmin Hodžić s Instituta za jezik u Sarajevu je govorio o poveznicama i uticajima jezika i imperijalizma. Dr. Hodžić je predstavio temu u kojoj je opisao politički i lingvistički, odnosno jezički uticaj imperijalizma u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, te se osvrnuo na znatan broj dokumenata iz polja obrazovanja i društva koja bi potvrdila neka od osnovnih stajališta teme.

Dr. Muhamed Mujakić s Pravnog instituta u Bosni i Hercegovini je govorio o temi koja opisuje i time predstavlja proces regionalizacije na Balkanu, odnosno na primjeru Bosne i Hercegovine. Istakao je niz istraživanja i statistika koja su sprovedena kako na Pravnom institutu, tako i šire, te koja su se fokusirala na neke osnovne elemente koncepta regionalizacije, kada je u pitanju teritorij Bosne i Hercegovine.

Dr. Jahja Muhasilović s Internacionalnog univerziteta u Sarajevu je predstavio temu o uticaju mehke moći Turske na teritorijama Balkana. U svom izlaganju, predstavio je detaljan pregled rasta Turske političke i društvene moći kako u globalnom i balkanskom kontekstu, tako i na lokalnom nivou, s posebnim osvrtom na djelovanje Turske na Balkanu nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *