Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

13. Međunarodna nagrada “Farabi” dodijeljena istraživaču Instituta “Ibn Sina”

Čast nam je saopćiti da je dr. Mubini Moker, voditeljici Centra za perzijski jezik i književnost Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“, dodijeljena međunarodna nagrada za najboljeg istraživača 13. Međunarodnog festivala nauke „Farabi“ u oblasti iranistika i islamske studije. Ova nagrada je dr. Moker dodijeljena za njen znanstveni i istraživački rad u prevođenju djela „Ilahinama“, Attara Nišaburija.

Završna ceremonija ovog Međunarodnog znanstvenog festivala održana je  5. jula 2022. u Teheranu, a ceremoniji su prisustvovali ajetollah Ebrahim Raisi, predsjednik IR Iran, minisar obrazovanja i veliki broj eminentnih ličnosti iz nauke i kulture, kao i ambasadori stranih zemalja.

Dr. Moker je ovom velikom događaju prisustvovala virtualno, a nagrade koje sadržavaju počasnu plaketu predsjednika Islamske Republike Iran, počasnu plaketu Nacionalne komisije UNESCO-a, počasnu plaketu Regionalnog ureda ISESCO-a (Islamska organizacija za odgoj, znanost i kulturu), kulturne darove i iranske rukotvorine je u njeno ime preuzeo ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu.

Ova priznanja i pokloni uskoro će biti uručeni dr. Mubini Moker na zvaničnoj ceremoniji koja će se održati u Institutu „Ibn Sina“ u Sarajevu, a kojoj će prisustvovati ambasadori dviju zemalja, te će biti odata počast znanstvenom i kulturnom statusu ove ugledne intelektualke.

Treba napomenuti da je ovo treći put u posljednjih deset godina da istraživači-saradnici Instituta „Ibn Sina“, čije su knjige objavljene u ovom Institutu, osvajaju prestižne nagrade na ovom Međunarodnom festivalu. Prije dr. Moker nagradu za najboljeg istraživača ponijeli su akademik Rešid Hafizović, za knjigu „Ljudsko lice u ogledalu sufijske literature“ i dr. Munir Drkić za knjigu „Višejezičnost u Mesneviji Dželaluddina Rumija“.

U nastavku je obraćanje dr. Mubine Moker na završnoj ceremoniji dodjele nagrada 13. Međunarodnog festivala nauke “Farabi”, Teheran, 05.07.2022.

 

Tags: