Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Djelo Ilahinama promovisano u Prijepolju

U subotu, 26. marta u Maloj Sali Doma kulture Prijepolje sa početkom u 16.00 održana je promocija djela Ilahinama, autora Feriduddina Attara.

Na samom početku prisutnima se prigodnim riječima obratio direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo, g-din Mohammad Abbasi Valadi. On je prisutne upoznao sa projektom Ilahinama, te iskazao zahvalnost Reis ul-ulemi, dr. Kavazoviću, kao i direktoru Izdavačke kuće El-Kalem, Mesudu Smajiću, na svesrdnoj podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Dr. Mubina Moker, prevoditeljica Ilahiname, je istakla da je Ilahinama djelo za sva vremena i svakog čovjeka koji želi izgrađivati univerzalni etički kodeks utemeljen na ljubavi prema Bogu, Poslaniku, alejhisselam i svakom čovjeku. Ramazan je lijepa prilika za druženje sa ovom knjigom, istakla je dr. Moker. Ona je također izrazila zadovoljstvo što je u publici bio veliki broj mladih osoba.

Književnik, prof. Hadžem Hajdarević je istakao da je rad na Ilahinami poput rada u vrtu kada se riječ iz jednog jezika i kulture presađuje u drugi jezički prostor u kojem zasađena ‘mladica’ poprima obilježja tog jezičkog prostora. On je također istakao da svi pjesnici svijeta pišu svoje ‘Pismo Bogu’.

Moderator programa je bio dr. Nadir Dacić.

Tags: