Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Centar za iranističke studije Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina na Internacionalnoj konferenciji „Perzijski rukopisi na Balkanu i u Srednjoj Evropi“ u Sofiji

U četvrtak i petak, 23. i 24.2.2017. godine u Sofiji (Bugarska) je u organizaciji tamošnjeg Centra za iranistiku, balkanske i srednjeevropske studije održana Internacionalna konferncija „Perzijski rukopisi na Balkanu i u Srednjoj Evropi”. U radu konferencije sudjelovalo je oko četrdeset znanstvenih istraživača iz Bugarske, Mađarske, Austrije, Engleske, Irana, Turske, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Na konferenciji su predstavljeni radovi i najnovija istraživanja o perzijskoj rukopisnoj građi koja se čuva u bibliotekama diljem Balkana i srednje Evrope.

Naučnoistraživački institut „Ibn Sina” u Sarajevu omogućio je sudjelovanje prof.dr. Namira Karahalilovića, doc.dr. Ahmeda Zildžića, Nermina Hodžića i mr. Saeida Abedpoura na ovom značajnom znanstvenom skupu. Oni su u okviru svoga panela „Perzijski rukopisi u Bosni Hercegovini” dali jedan cjelovit prikaz perzijske rukopisne građe u Bosni i Hercegovini, a zatim i jedan rijedak primjerak Sahife Sedžadije sa perzijskim prijevodom koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, te uporednu analizu dvije rukopisne inačice djela Behdžetu Tavarih, od kojih se jedna čuva u Bošnjačlkom i nstitutu, adruga u fundusu Nacionalne biblioteke Sv. Kirilo i Metodije u Sofiji. U okviru ovoga panela bilo je riječi i o tradiciji izučavanja Mesnevije u Bosni u novijem dobu.
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovali su i prisutnima se obratili čelni ljudi Univerziteta u Sofiji Sv. Klemen Ohridski, Nacionalne biblioteke Sv. Kirilo i metodije, te dirketor irnaskog instituta Pisnao naslijeđe (Mirase maktoob).

Tags: