Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Centar za balkanološke studije organizirao panel-diskusiju povodom obilježiavanja 30 godina od reafirmiranja nacionalnog imena Bošnjak

Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” – Centar za balkanološke studije jučer je u Sarajevu organizovao panel-diskusiju povodom obilježavanja 30 godina od reafirmiranja nacionalnog imena Bošnjak.
Učesnici su bili prof. dr. Selmo Cikotić, dr. Jasmin Medić, mr. Admir Lisica i Haris Imamović, dok je uloga moderatora pripala Enisi Grabus.
Profesor Cikotić je govorio o nacionalnom ponosu Bošnjaka, uz osvrt na određene važne historijske momente u bošnjačkoj historiji. Medićev fokus tokom izlaganja bio je na položaju Bošnjaka u manjem bh. enitetu, uz iznošenje statističkih podataka koji govore da su Bošnjaci u entitetu Rs izuzetno ugroženi, a politički skoro pa marginalizirani.
Lisica je hronološi predstavio tok političkog razvoja Bošnjaka tokom dvadesetog stoljeća, uz osvrte na značaj Bošnjačkog sabora na kojem se reafirmiralo nacionalno ime Bošnjak.
Imamović je dao širi pregled (ne)djelovanja međunarodne zajednice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, uz osvrte na aktivnosti pojedinih zvaničnika. Također, istakao je da je Bošnjački sabor jedan veliki događaj za Bošnjake, te da je isti u velikoj mjeri bio važan za kasnije zaustavljanje agresije protiv Bosne i Hercegovine.
Ovoj panel-diskusiji je prisustvovalo oko 80 posjetilaca, uz značajan broj mladih, te diplomatske predstavnike, intelektualce i medijske radnike.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *