Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Centar za balkanološke studije Naučnoistraživačkog institua “Ibn Sina” organizirao tribinu posvećenu palestinskom pitanju

Centar za balkanološke studije Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”  organizirao je tribinu pod nazivom “Zašto je Palestina najvažnije pitanje islamskog svijeta”.

Cilj tribine bio je akademskoj i široj javnosti prezentirati ključne činjenice u vezi palestinskog pitanja, a koje je ponovo u fokusu svjetske javnosti nakon napada Izraela na Gazu, a u kojim je ubijen veliki broj Palestinaca, pretežno djece i ostalih civila, te da se prezentiraju činjenice u kontekstu događaja.

Izlagači su javnosti prenijeli činjenične podatke, a vidjeli smo da smo u prethodnom period svi zajedno bili i pod cenzurom, te smo teško dolazili do informacija. Institut “Ibn Sina” kontinuirano s velikom dozom posvećnosti analizira i promatra sve aspekte palestinskog pitanja, što je potvrđeno i tokom ove tribine.

Na tribini su učestvovali: Abuzar Ebrahimi Torkaman, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, Rezeq Namoora, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini, mr. Osman Softić, vanjskopolitički analitičar i Semir Sejfović, novinar Anadolu Agency English. Uloga moderatora pripala je Admir Lisici, magistru historije i istraživaču međunarodnih odnosa.

Ambasador Namoora izjavio je da brutalni izraelski napadi i katastrofa koja se dešava u Gazi predstavlja niz ratnih zločina prema međunarodnom pravu.

“Ovo je osvetnička akcija koja ima za cilj pobiti i protjerati što više Palestinaca. Nažalost, u skorije vrijeme ne vidimo kraj toga. Smatramo da se odmah mora zaustaviti ovaj genocid”, kazao je Namoora. Poručio je da je palestinski narod razočaran reakcijom većine država svijeta na brutalne izraelske napade na Gazu.

“Naročito na stav Sjedinjenih Američkih Država i brojnih država zapadne Evrope. Palestinski narod smatra SAD saučesnikom u izraelskoj agresiji na palestinski narod u Gazi”, rekao je ambasador Palestine.

Na kraju je istakao da se možda mogao spriječiti genocid u Gazi da je islamski i muslimanski svijet bio jedinstveniji i odlučniji, ali je pohvalio propalestinske pokrete i proteste građana u mnogim državama širom svijeta, uključujući islamske i muslimanske zemlje, zbog podrške i solidarnosti s Palestincima.

Vanjskopolitički analitičar Softić kazao je da je palestinsko pitanje najvažnije pitanje ne samo islamskog svijeta nego i najznačajnije pitanje savremenog čovječanstva.

“Palestinski narod je posljednji okupirani narod na zemaljskoj kugli i žrtva kolonijalne okupacije izraelske vojske, države koja je nastala na teritoriji okupirane Palestine 1948. godine i ta okupacija traje i danas. Mnogi se s čuđenjem pitaju kako je mogao da se desi taj 7. oktobar i napad palestinskog pokreta otpora Hamasa na Izrael, a niko se ne pita kako je moguće da jedan narod više od 75 godina živi pod kolonijalnom okupacijom. Kako je, ustvari, moguće da nijedan organ međunarodne zajednice ne pokrene pitanje odgovornosti okupacione sile”, rekao je Softić.

Naglasio je da je palestinsko pitanje planetarno pitanje čovječanstva.

“Bez rješavanja ovog pitanja iluzorno je govoriti o novom svjetskom poretku, ljudskim pravima, demokraciji, vrijednostima kojima se zapadno društvo ponosi. Bez stvaranja države Palestine nema napretka i mira ni na Bliskom istoku, ali ni za ljudsku zajednicu općenito”, istakao je Softić.

Bitno je napomenuti da je događaju prisustvovalo preko 120 osoba, što je jedna od najvećih posjeta u dogogodišnjem radu Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”. Sama činjenica da je tribini prisustvovao ovoliki broj diplomata, političkih predstavnika, akademskih radnika, medija i studenata, potvrđuje kako je javnost opredjeljenja prema istini. Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” će i dalje nastojati da naučno utemeljenim metodama istražuju različite teme iz međunarodnih odnosa, a sve s ciljem prezentiranja činjenica i sprječavanja širenja dezinformacija.

Tribina se može pogledati na ovom linku: https://www.facebook.com/IbnSinaSarajevo/videos/1078887176450963

 

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *