Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

broshura 4 40 godina

Knjiga 4. – 40 godina Islamske revolucije u Iranu

Hajrudin Somun

Zlatko Dizdarević

40 godina Islamske revolucije u Iranu

Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu je povodom četrdesete godišnjice Islamske revolucije u Iranu objavio monografiju iz pera Hajrudina Somuna i Zlatka Dizdarevića, doajena bosanskohercegovačke diplomatije i novinarstva.

Hajrudin Somun u svome radu piše o uzrocima nastanka i društveno-historisjkom kontekstu Islamske revolucije. On je dvije godine izravno svjedočio događanju revolucije u Iranu. Somun analizira politički sistem u Iranu prije Revolucije i uvjete koji su omogućili njenu pobjedu, ističući predrevolucionarni period u kojemu je prevladavalo zaprečavanje puta plitičkom razvoju i neovisnosti, svrgavanje premijera Mosadeqa, ali i ovisnost šaha o Americi. Posebno je pobjedi revolucije, ipak, doprinijela karizma Imama Homeinija.
Zlatko Dizdarević piše o mjestu i ulozi Islamske revolucije u međunardnom poretku i bliskoistočnom geopolitičkom kontekstu, naglašavajući kako je Revolcuija polučila važne geopolitičke promjene u tom dijelu svijeta, te kako je Iran dobio jednu novu ulogu, koja više nije uloga američkog žandarma u regiji. Najveći dobitak od 1979. godine do danas jeste pobjeda u rušenju kolonijalizma i podaništva, dizanje iz pepela vlastitim snagama, znanjem, odlučnošću ali i prevladavanjem izolacionalizma i društeve, socijalne, mentalne, ekonomske, vjerske i kulturološke klaustrofobije. I uz svijest da su se doživljene muke i teškoće na tom putu isplatile, a ako bude trebalo, put će ponovo biti isti.

PDF format knjige 

Tags: