Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

1

U Zagrebu održan Međunarodni simpozij “Znanost i religija – 2000 godina suradnje i osporavanja”


Međunarodni simpozij “Znanost i religija – 2000 godina suradnje i osporavanja” svečano je otvoren u četvrtak, 27. Travnja 2017. godine, u Islamskom kulturnom centru Zagreb. Organizatori Simpozija Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Europska akademija znanosti i umjetnosti, Katolički bogoslovni fakultet, Međunarodna akademija perinatalne medicine, Međunarodna akademija humane reprodukcije I Naučnoistraživački institut Ibn Sina, su na svečanosti ugostili više od 200 uvaženih gostiju i predstavnika znanstvenog i intelektualnog društva Republike Hrvatske i svijeta. Među uzvanicima bili su veleposlanici i predstavnici više od 15 država kao i predstavnici fakulteta religijskih, prirodnih i društvenih znanosti, teolozi, predstavnici međunarodne zajednice, vlasti, te brojni znanstvenici.

U ime organizatora Simpozija uvodno obraćanje i riječi dobrodošlice okupljenima je uputio muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr.sc. Aziz ef. Hasanović: „Samom pojavom Kur'ana, islam se opredijelio za znanje! Hrvatska je znanost nezamisliva bez doprinosa koji su joj dali muslimani poput Ruždića, Aganovića, Alića, Berberovića, Čauševića, Durakovića, Hamzića, Kurjaka, Mašovića, Muftića, Muzura, Smajlovića i drugih istaknutih znanstvenika. Religija ima svoje početke u znanosti, a znanost je našla svoje temelje u religiji. Islam je religija suživota, tolerancije i razumijevanja.” Muftija je naglasio kako Simpozij ima akademski pristup temi uvažavajući isključivo argumente.
Simpozij, koji je trajao 27. – 29. travnja, otvorio je ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Baršić. U svom obraćanju je istaknuo važnost dijaloga između religije i znanosti jer u suprotnom izostaje svijest o jedinstvu znanja i dodao kako je ovaj Simpozij impozantan svojim sadržajem, temom i 44 govornika znanstvenika.
Prva izlaganja su upriličena već nakon svečanosti otvaranja Simpozija, a prvo predavanje bilo je akademika Asima Kurjaka, predsjednika Međunarodne akademije za perinatalnu medicinu koji je nastojao pobliže objasniti prepoznatu potrebu za organiziranjem znanstvenog skupa o ovoj temi. Potom su slijedila izlaganja g. Rashid Ahmad Al Tenejija, zamjenika ministrice za toleranciju Ujedinjenih Arapskih Emirata; prof. dr. Felix Ungera, predsjednika Europske akademije znanosti i umjetnosti; prof. dr. Ivice Kostovića, člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. Frank A. Chervenaka, predsjednika Odsjeka za ginekologiju i opstetriciju u New York-u.
Svojim su prilozima radu Simpoziaj pridonijeli i direktor Instituta Ibn Sina u Sarajevu, dr. Rouhollah Ghaderi Kangavari (Odnos između religije, znanosti i politike), te uvaženi professor dr. Masoumi Hamadani iz Irana (Odnos religije i filozofije u mišljenju Ibn Rušda).
Simpozij su zatvorili prof.dr. Asim Kurjak i muftija dr. Aziz Hasanović, zahvalivši svim sudionicima te izrazivši zadovoljstvo sadržajem izloženih radova koji će, kako je planirano, uskoro biti odstupni i u formi Zbornika.

2

345678910program Simpozija ZNANOST I RELIGIJA

Tags: