Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

IMG 20211023 WA0000

Održan seminar “Covid 19 – utjecaj na savremenu književnost, filozofiju i obrazovanje”

IMG 20211023 WA0000Dana 22. i 23. oktobra u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu održan je seminar na temu: Covid 19- utjecaj na savremenu književnost, filozofiju i obrazovanje.
Učesnici seminara bili su studenti engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom profesora Šahab Yar Khana. Na seminaru su također učestvovali profesor Simon Ryle, Belma Dilberović i profesor Murat Oner.
Pored gore navedenih profesora i predavača na simpoziju je bio prisutan i bivši ministar obrazovanja KS Anis Krivić.

Treba napomenuti da je cijeli simpozij bio na engleskom jeziku.
Kao što i sama tema simpozija govori, virus korona je uticao na skoro sve sfere čovjekovog života pa tako i na obrazovanje, književnost i kulturu.
Svi su bili pogođeni time.
Od mladih do starih.
Za kratko vrijeme prouzrokovala je obrat u cijelom svijetu.
Pozdravljajući goste, gospodin Zabihi, zamjenik direktora Instituta “Ibn Sina”, rekao je na svečanom otvaranju: “Sve naučne, kulturne i istraživačke aktivnosti u posljednje dvije godine bile su pogođene pandemijom korone, a Institut “Ibn Sina” nije izuzetak od ovog pravila.”
Prisutnima se prvo obratio gospodin Anis Krivić.
S obzirom da je u vrijeme nastanka pandemije bio na mjestu ministra obrazovanja Kantona Sarajevo, na njemu je bila odgovornost da adekvatno odgovori na opasnost po obrazovanje djecu i mlade.
Korona je odnosila sve više života.
Društvo širom svijeta pa tako i u našoj državi je bilo jako zabrinuto.
Nastava se više nije mogla izvoditi u školama na uobičajen način.
“Morali smo naći način da osiguramo nastavak obrazovanja za djecu.
Nismo mogli dopustiti da prekinu nastavu jer da se to desilo, učenici bi kasnili jednu godinu i ne bi se mogli upisati u prvi razred srednje škole, dakle imali bismo jednu godinu praznu u srednjim školama” izjavio je bivši ministar Krivić.
U toku svog izlaganja, gospodin Krivić je govorio o radu ministarstva u vrijeme pandemije.
Naime, osigurali su sve što je bilo potrebno za izvođenje online nastave.
Dakle, formiranje online platformi za praćenje nastave, objavljivanje nastavnog materijala itd, kao i edukacija nastavnog osoblja za online podučavanje.
“Međutim, neki učenici nisu imali sredstva za praćenje online nastave, odnosno nisu bili u mogućnosti da imaju računare, laptop ili tablet te je vlada Kantona Sarajevo osigurala nabavku potrebnih uređaja kako bi svim učenicima omogućili redovno praćenje nastavnih aktivnosti,” dodao je Krivić.

Nakon ministrovog izlaganja, prisutnima se obratio i prof.dr. Šahab Yar Khan.
Objasnio je važnost uloge učitelja, nastavnika, profesora i prosvjetnih radnika općenito.
“Ono što nas je korona naučila jeste to da postoje dobri učitelji i loši učitelji” izjavio je profesor Khan.
Učitelji su svakako jedne od najvažnijih ličnosti u životima djece i mladih i jako je važan način na koji učitelj sarađuje sa njima.
Korona je pokazala da su mnogi učitelji i nastavnici pokazali veliku stručnost i ljubav prema svom poslu tako što su se svim silama trudili da nastavu izvode na što bolji način, kroz inovativne i zabavne aktivnosti da pomognu učenicima u njihovom razvoju, dakle pokušali su da ih razumiju i budu uz njih.
To svakako polučuje dobre rezultate.
Kasnije se osvrnuo i na globalni uticaj pandemije Korona virusa na ostale aspekte ljudskog života.

“Imate Afganistan u kojem je bilo malo slučajeva korone i imate Evropu koja je grcala u katastrofi, kako je to moguće?
Kako je moguće da na jednom kraju svijeta toliko umiru od ovog virusa dok na drugom ne?
Prvi puta u historiji bolest je jako pogodila Ameriku a ne zemlje trećeg svijeta.
Dok je dosad bilo obrnuto.
Zašto se to desilo?
Vidite, napadnuta je kultura okupljanja ljudi, napad na hipermarkete kojih ima jako mnogo u svim zemljama diljem Evrope, mjesta okupljanja poput kafića, diskoteka itd dok u Afganistanu, naprimjer, ljudi kupuju na pijaci.
Nemaju tih hipermarketa, nemaju mjesta za okupljanja, barove itd,” izjavio je profesor Khan.

Sa stavovima i iskazima profesora Khana složila se i Belma Dilberović, nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi Meša Selimović.
Pohvalila je rad svojih kolega u nastavnom procesu i njihovu borbu za mlade.
Iskazala je zabrinutost za psihološku stranu razvoja djece jer u pandemiji, djeca mnogo trpe a ne razumiju zašto.
“Kako da objasnite djetetu da ne smije da se grli sa drugarima? Kako da mu objasnite da mora da drži razmak ili nosi masku tokom cijele nastave?” rekla je ona.
Stoga, prisutnima je pokazala načine na koje je sarađivala sa svojim učenicima.
Nastojala je da na zabavan način djeci olakša nastavu pa je tražila od njih da snimaju neke svoje aktivnosti, poput pripremanja neke hrane na njima najlakši način i da to podijele sa ostalima iz razreda, ili da šalju video poruke podrške svojim drugovima u kojima iskazuju svoje emocije i želje.
Na završnoj ceremoniji održanoj na kraju drugog dana seminara, Mohammad Hussein Abbasi, direktor Instituta Ibn Sina, u kratkom govoru, uz zahvalnost i profesorima i studentima koji su učestvovali na seminaru, istakao je spremnost instituta Ibn Sina da nastavi naučnu i istraživačku saradnju.
Na simpoziju su pored profesora učestvovali i studenti sa svojim prezentacijama u kojima su obrađivali neke teme vezane za covid 19.

Nakon simpozija učesnicima su uručeni certifikati i na obostrano zadovoljstvo kako učesnika tako i uposlenika Instituta Ibn Sina simpozij je bio jako uspješan, protekao je u dobrom raspoloženju i druženju mladih te je otvorio puteve za buduću saradnju.

IMG 20211023 WA0001IMG 20211023 WA0002IMG 20211023 WA0003IMG 20211023 WA0004IMG 20211023 WA0005IMG 20211023 WA0006IMG 20211023 WA0007IMG 20211023 WA0008